Si banii astia de chirie, cand se duc, unde se duc? Pai in buzunarul unuia care ori a avut o matusa bogata, putred (pun intended) de bugata, care i-a lasat apartamentul, ori se duc in buzunarul bancii prin buzunarul "proprietarului". In ambele cazuri, poti sa ii saruti de adio cand le faci vant din contul tau, in fiecare inceput de luna, pentru ca in veci nu ai sa ii vezi inapoi.
Banii de rata, unde se duc cand isi iau zborul duios din contul tau? Pai in buzunarul bancii, ca daca ai fi avut banii claie peste gramada cumparai direct. Dar daca ai banii gramada, ori ai vreo 60 de ani si toata viata ai mancat numai scovergi, ori ai 30+ si atunci ai invartit niste afaceri de toata frumusetea. Dar eu vorbesc de omul de rand, care pune cent pe cent deoparte, in contul ala mirobolant cu 0.2% dobanda pe an.
Sa zicem ca te-ai saturat sa platesti chirie, si, in spiritul romanului, de a avea numele pe usa si in acte, vrei sa iti iei casa. Daca stai in Finlanda, ai 2 pasi de facut: fuga la vanat banci, si fuga la vanat apartamente.
Pentru apartamente, trebuie doar sa iti faci un cont aici si mergem pe principiul te-am vazut, mi-ai placut, ce ramane de facut? Iti faci frumusel un filtru automat, vezi cand se arata apartamentele, mergi sa le vezi, pui intrebari. Te comporti ca la orice intalnire, numai ca nu oferi cafea si nu stai mult la taclale. Il intrebi de sanatate, ce pedigree are, ce planuri de viitor si inchei politicos cu "lasa ca te sun eu".
Partea amuzanta de tot e vanatul de banca. Toate bancile au ceva in comun: sunt lacome, vor sa iti vanda extra servicii de care nu ai nevoie, si iti ofera ceai sau cafea cand mergi la ele sa discuti. Singurul lucru pe care trebuie sa il stii este cum calculeaza o banca dobanda, pe principiul ying si yang:
dobanda = Euribor X + marginalul
Euribor X e o chestie stabilita international, pe care nici mama lui peste prajit nu o poate prezice, si X e 3, 6 si 12. Adica Euribor 6 de exemplu e un procent care se stabileste o data la 6 luni, si evident e valabil 6 luni.
Marginalul e lingura de dulceata de pe painea bancii. Iar tu, drept client, poti influenta doar cata dulceata le dai in lingura respectiva. Marginalul e singurul lucru pe care poti incerca sa il negociezi cu banca, in speranta ca nu o sa trebuiasca sa vinzi camasa de pe tine ca sa platesti rata la banca. Cand negociezi marginalul, intreaba si de alte taxe pe care trebuie sa le platesti de-a lungul anului, si ce alte beneficii mai poti obtine.
Dupa ce ai verificat cateva banci, si ai o parere si un dosarel cu evidentele si ofertele lor, poti sa alegi una din propuneri. Si acilea urmeaza partea draguta: odata ce banca iti face o oferta, chiar si verbal, oferta respectiva e "binding"si valabila de regula 2 saptamani. Adica daca Marita de la banca Privighetoarea Bank zice ca iti poate oferi marginalul sa zicem 0.9%, atunci tu te poti baza pe faptul ca in termen de 2 saptamani, daca inchei intelegerea, apai cu 0.9% + euriborul te trezesti ca dobanda.
Partea 2: cum te oferi sa iei apartamentul, ce obligatii ai, si cum functioneaza cumpararea
Cum sa-ti iei casa (in Finlanda) - ghid practic, partea 1
Scris de
Loredana
on Wednesday, December 8, 2010
/
Labels:
cum sa cumperi casa,
finlanda,
imprumut banca
0 comentarii:
Post a Comment