Cine vrea sa vada Finlanda...

...trebuie musai sa faca un tur prin vest.

Noi ne-am indreptat spre Hanko - Turku - Pyhäjärvi - Rauma - Hämeenlinna:


Hanko e un orasel  mic, in care nici macar nu ai trecut de la 80 limita de viteza la 50, ca iar trebuie sa treci inapoi la 80. E asa, un fel de Targu Frumos sau un fel de Copou. Singura chestie cu care se mandreste e plaja cu nisip alb pe care o are, si spre care zboara lumea vara. Dar pentru peisaj, se merita din plin de mers, mai ales ca langa plaja sunt si niste case mari, ca un fel de mansioane spaniolesti. Frumos, frumos!

Dupa vreo suta si ceva de km, timp in care admiri lanul de grau proaspat treierat si eternele cascioare rosii(mai mult un soi de hambare, si mai arunci cate un ochi la morile de vant), ajungi in capitala veche a Finlandei, Turku. Toata lumea stie(dar unii nu recunosc) ca Finlanda a fost, acum multi ani, un regat in cadrul Suediei. Si pe atunci regele Gustav si-a trimis un ficior* in Turku, sa isi faca un castel si sa traiasca acolo fericit.  Asa s-a gandit el sa puna capitala in Turku. Mai tarziu rusii s-au gandit ca nu le place apropierea orasului cu Suedia, asa ca dupa ce a fost ars din temelii de vreo 30 de ori, Turku a pierdut statutul de capitala a Finlandei. Si-a pastrat insa un castel frumos si o catedrala din piatra si mai frumoasa.  Cu un aer de provincie cu pretentii, isi organizeaza in fiecare an un festival medieval cu mestesugari, mere coapte si caini cu covrigi in coada.

* Si noroc ca ficiorul s-a insurat cu o domnita cu sange spaniol, care a adus furculita pe taramurilor nordului si a bagat multi nobili in boala(la propriu, ca habar nu aveau sa foloseasca furculita si se nenoroceau cu ea prin colturile gurii si gingii).

Daca aveti chef de un detur de la lanurile cu grau, rapita, cartofi, varza si ceea ce credeam eu ca e tutun, Pyhäjärvi e un lac superb. Finlanda ar trebui sa isi mai laude un pic peisajele, ca are cu ce se lauda. Peste in balta, pasari in copaci si peisaje care iti taie respiratia (asta daca vantul si frigul nu au facut-o deja). Dar daca nu aveti chef de detur  mergeti direct in Rauma, un oras stabilit prin 1442, in patrimoniul Unesco, renumit pentru dantela lucru manual si pentru faptul ca e unul din porturile care trimite vase cu hartie finlandeza in toate tarile lumii. Are un oras vechi cu vreo 600 de case, fiecare cu numele ei, cateva patiserii - cam toate inchise duminica - si e superb. Iar ca bonus, e locul de nastere a lu' nenea Jean Sibelius, care a compus imnul Finlandei (mai multe pe tema asta, alta data).

Si ca sa incheiem turul in glorie, hai sa dam o fuga pe la Hämeenlinna - adica cetatea lu' Häme. Asta daca vreti sa vedeti o cetate veche in care se aparau cu vajnicie vikingii dupa ce s-au saturat sa colinde fleaura marile. Bine, poate stranepotii lor, dupa ce le-a venit mintea la cap si si-au dat seama ca nu e frumos sa lase muierile acasa singure, ci sa faca o cetate cu porti de fier, apa de jur imprejur si ferestruici pentru nimicit inamicul.






5 comentarii:

Sebi said...

Da, peisajele sunt intr-adevar foarte faine. Poate vremea urata m-a facut sa nu apreciez la fel de mult orasele pe unde am fost si lacul - adica de placut mi-au placut, doar ca am fost mai putin entuziasmat. Probabil sunt cu adevarat faine vara :)

Cosmin said...

Ai ocolit tocmai Tampere? :) Am auzit ca au centru istoric frumusel. Pune niste poze sa vad si eu mai multe :)

Loredana said...

@Sebi - Macar nu batea si vantul in timp ce ploua... :D
@Cosmin - Tampere era initial in planuri, dar din lipsa de timp am luat-o pe scurtatura. Multa lume zice ca Tampere nu are nimic special, dar pana nu vad, nu cred :)

Adi said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Loredana said...

Pentru Adi - nu tolerez limbaj vulgar pe blogul meu.

Post a Comment