Doamne miluieste...popa prinde peste

6 ianuarie e o zi faina in Helsinki. Si asta pentru ca e liber, pe baza de Epiphany - adica ziua in care au venit magii cu cadouri catre cel nascut acum ceva timp, pentru care taiem noi porcul in fiecare an.

In Finlanda, daca esti inscris la vreo biserica, trebuie sa platesti o taxa, in fiecare an - care daca nu ma insel e un procent din veniturile tale. Pe baza de cheltuieli mari, remuneratie mica, si pe baza de "dom'le eu nu cred", multi finlandezi se "dezinscriu" de la biserica. Asa ca procentul de "atei" pare sa creasca. In schimb, ce ma fascineaza e ca toti, la unison, sunt de acord cu sarbatorile religioase, mai ales daca vin asa pe la un joi, vineri, luni sau marti. Pai ce facem, credem sau nu credem?

2 comentarii:

Anonymous said...

Nu poti cere unui credincios sa plateasca pentru convingerile lui. Platitul bisericii si biserica ca si institutie nu prea are multe legaturi reale cu sufletul omului. Ei vor doar bani pentru ca un individ crede....

Loredana said...

In principiu da. Dar institutia iti ofera si servicii: iti scalda pruncul in cristelnita (si incearca sa nu il scape in cap), iti pune la dispozitia cladirea (fizic vorbind) in care poti sa mergi sa pupi icoane sau sa te inchini la sfinti. Iti ofera un duhovnic - toate astea sunt servicii. In concluzie, sunt taxate.

Stii cum se spune: there's no such thing as a free lunch.

Post a Comment