Varo!

Asta e o stire mai veche de saptamana asta, dar care m-a pus pe ganduri: cica la inceputul saptamanii, in Helsinki (Hakaniemi pentru cei hard core), aproape de centru totusi, o persoana a murit pentru ca i-a cazut in cap o bucata mare de gheata de pe un acoperis al unei cladiri.

De cand s-a incalzit afara un picut (adica -4, de la -18), a inceput sa se mai topeasca pe ici pe colo, si sa mai cada zapada si gheata de pe acoperisuri. Asa ca oamenii care toata iarna au adunat zapada de pe strazi, acum o arunca pe strazi, de pe acoperis. Totul facut regulamentar cu ata colorata care imprejmuieste locul "crimei", cu fluieratori cu veste reflectorizante si semnale sonore si hauaturi la trecatorii care ignora ata si calca prea aproape de locul de cadere al zapezii.

Fara sa stiu despre acesti adevarati meteoriti de gheata, sageti ale craiesii nordului, sau cum vreti sa ii numiti, luni am ignorat si eu ata colorata. Dar asta pentru ca efectiv nu puteam iesi de pe trotuar - luni au fost cam +1, +2 grade, si era o aparaie langa bordura, iar eu nu aveam canoia gonflabila dupa mine. Asa ca m-am uitat in sus, nu era nimeni jos care sa se uite urat la trecatori(cum e de obicei), si am tulit-o repede. Moment in care, o tanti, iesita la o tigara in fata cladirii, m-a apostrofat plina de griji si un picut de aroganta, ca totusi era impartitoarea dreptatii.

Pacat ca a trebuit sa citesc in ziar despre saracul om, in Hakaniemi, ca sa ma faca sa fiu mai atenta pe unde calc...

Si inca ceva: si masinile sunt vedete in ziar acuma, multe din ele cu parbrizul nenorocit de...ati ghicit, gheata!

ps. Varo inseamna "ai grija".

3 comentarii:

Anca said...

Pacat ca trebuie sa se intample tragedii ca sa luam in seama advertismentele..pana se uita incidentul, dupa ce se uita tot asa se face

Loredana said...

Da, cam asa. Oricum, in cazul asta, isi iau destule precautii acuma.

Oriana said...

Oscilaţia asta de temperatură nu încetează să mă lase cu gura căscată. Sâmbătă noaptea (15.1.2011) au fost -20 grade iar luni +1. O diferenţă de temperatură de un sezon întreg în două zile!

Post a Comment