Community exchange sau cum facem mere din pere

Sebi mi-a zis de ceva timp de Community exchange: e o comunitate, se pare in mai multe tari, unde ideea principala e ca tu ajuti pe cineva cu ceva(faci un serviciu cuiva), castigi niste bani, apoi cu banii aia poti cumpara alte servicii. Cum se intampla si in ziua de azi: mergi la servici, iei niste bani, si din banii aia iti cumperi alte chestii.

Frumusetea la community exchange e ca banii respectivi nu sunt bani adevarati (euro, lei, dolari, yeni sau ce mai vreti), ci fiecare oras din comunitate isi stabileste moneda proprie. In Helsinki se cheama kumpenni, in Curtea de Arges se cheama talent, in Toulouse se cheama cocagne, in California e rain, in New York e SpyCat, in Mexic e amate. Cum nu sunt bani adevarati, nu platesti impozit pe ei. Adica atat cat castigi, atat ai in buzunar, si exact atat poti folosi ca sa obtii alte servicii.

Si ca sa dau un exemplu: o tipa din Helsinki spunea ca merge sa ajute o ora o familie in gradina la plantat, si apoi cu banii aia isi ia o ora de acupunctura. Nu-i asa ca-i fain?

Iti oferi serviciile online, iti tii evidenta banilor online, tot online gasesti si serviciile oferite in zona ta sau oriunde vrei.

In concluzie, azi m-am inscris si eu, si astept sa primesc usernameul si parola pentru portal.

0 comentarii:

Post a Comment